гр. Варна

ул. „Никола Михайловски“ 4

+359 889 492 776

Обадете ни се!

Отворено

Понеделник - Петък: 9:00 - 18:00

Запазете час

dr.haralambiev@gmail.com

dentalni-implanti

Дентална имплантология и хирургия

Денталните импланти се състоят от биологично поносими за организма материали като титан или цирконий. Образуват здрава връзка с костта и поради това предоставят стабилна опора на зъбния заместител – корона, мост или протеза. Могат да възстановят дъвкателната функция или най-малкото да я подобрят значително.

Предотвратят по-нататъшното намаляване на костта, тъй като водят до балансирано натоварване на челюстната кост.

Лечението се планира прецизно след подробна диагностика (преглед, рентгенови снимки, модели и др.). Имплантацията се извършва под локална анестезия като лигавицата се разтваря леко и с различни борери се препарира имплантната ложа в костта. След това имплантът се завива в направената кухина.

Понякога е възможно да се използва алвеолата на изгубен или екстрахиран зъб. В зависимост от качеството на костта или след определен период на заздравяване например 4 до 6 месеца или веднага върху импланта могат да се поставят надстройките за зъбния заместител и той да бъде натоварван.

В случаите, когато наличната хоризонтална и/или вертикална кост не е достатъчна, мястото за имплантация трябва да се подготви с помощта на подходящи методи на изграждане, за да се създадат по-добри условия. При това могат да се приложат адитивни методи на изграждане (напр. със собствена, чужда или изкуствена кост), неадитивни методи на изграждане (напр. костна експанзия) или комбинация от двата метода. При тънка или недостатъчна лигавица може допълнително да се наложи изграждане на меката тъкан със специални техники.

Все пак в особени ситуации (напр. при някои заболявания, лоша орална хигиена, много голяма резорбция на костта) може да е по-добре да се предпочетат традиционни методи.

За да осигурите дългогодишното запазване на импланта и на съответното протезиране, задължително са необходими следните условия:

  • Редовна и старателна домашна орална хигиена. Точните техники и средства за почистване ще Ви разясним при профилактичното посещение.
  • Редовни стоматологични контролни прегледи с професионално почистване на зъбите поне два пъти годишно.

В нашия зъболекарски кабинет ние ще почистим професионално зоните, в които Вие не можете сами да поддържате достатъчно добра хигиена. Ако съблюдавате тези основни моменти, има голям шанс за възможно най-дългосрочно запазване на импланта.